New VIPP-SD training scheduled, see TRAINING!
De training tot VIPP-SD Intervener (ondersteuner) bestaat uit een 4-daagse basistraining (of een online basistraining verspreid over 7 dagen) gevolgd door een oefentraject met 6 halve dagen online supervisie.
In de basistraining wordt aandacht besteed aan de theoretische achtergrond, het einddoel en de principes van VIPP-SD. Aan de hand van voorbeelden op video wordt geoefend in het toepassen van de verschillende stappen in de interventie. Oefeningen worden gevolgd door discussies en rollenspellen onder leiding van een gecertificeerde en geregistreerde VIPP-SD Trainer. Het doel van de VIPP-SD basistraining is om deelnemers kennis te laten maken met de principes van de interventie, en daarmee hun kennis en begrip van het praktische gebruik en de doeltreffendheid ervan te vergroten.
Om te leren de interventie zelfstandig toe te passen wordt de basistraining vervolgd met een oefentraject. In deze periode zullen deelnemers de interventie voor het eerst uitvoeren bij een oefengezin, oftewel, een gezin zonder hulpvraag. Idealiter start het oefentraject zo snel mogelijk na afloop van de training en in ieder geval binnen 6 maanden na afloop van de training. De huisbezoeken zullen ongeveer om de twee weken plaatsvinden. Naast de tijd voor de huisbezoeken moet u rekening houden met de reistijd, de verwerkingstijd (logboek, bijhouden), voorbereidingstijd (bewerken van de videobeelden en schrijven van de scripts) en de supervisiebijeenkomsten (5 halve dagen). Tijdens de supervisiebijeenkomsten in kleine groepen krijgen deelnemers de kans om hun video’s en ‘scripts’ (op schrift voorbereide feedback) te bespreken onder leiding van een gecertificeerde VIPP-SD Supervisor of Trainer. In het kader van toetsing zal deelnemers eenmaal gevraagd worden het video-feedback gedeelte van een van de bezoeken op te nemen en een deel van deze video te laten zien tijdens een van de laatste supervisiebijeenkomsten. Het oefentraject wordt afgesloten met een kort reflectieverslag.
De handleiding VIPP-SD ontvangt u op de eerste dag van de training of eerder per post, en is bij de prijs van de training inbegrepen. Voor het uitvoeren van de interventie bij het oefengezin zult u zelf voor een camera, een computer met editingsoftware en eventueel een beveiligde USB stick/externe harde schijf (voor het afspelen van de beelden bij het gezin thuis) moeten zorgen. Het is daarnaast de bedoeling dat u zelf speelgoed en boeken meeneemt naar het gezin voor het maken van de opnames. De opnames worden in principe teruggekeken op een tv bij het gezin thuis. Indien dit niet mogelijk is dient u een laptop mee te nemen naar het gezin.
De kosten voor een open training tot VIPP-SD Intervener bedragen c.a. € 2000 (excl. BTW) per deelnemer en zijn inclusief de handleiding, de vierdaagse basistraining of de online basistraining verspreid over zeven dagen, zes supervisiebijeenkomsten tijdens het oefentraject, certificering en eerste registratie.
Voor (PhD) studenten en deelnemers uit ontwikkelingslanden low-resource countries is een korting mogelijk.
Bij in-company trainingen zijn de kosten afhankelijk van het aantal deelnemers. Neem voor meer informatie contact op.
Bij voldoende aanwezigheid en bewijs van vaardigheid ontvangen deelnemers het certificaat van 'VIPP-SD Intervener' (in Nederland voorheen "VIPP-SD Ondersteuner"). Gecertificeerde VIPP-SD Interveners worden na validatie geregistreerd.
Sommige organisaties bieden "accreditatie-punten" aan voor het behalen van dit certificaat.
Trainingen en supervisie worden uitsluitend gedaan door gecertificeerde en geregistreerde VIPP-SD Trainers en VIPP-SD Supervisors. VIPP-SD International ziet toe op hun deskundigheid.
VIPP-SD training kan worden georganiseerd of gefaciliteerd door instellingen, universiteiten en specifieke training organisaties. Soms opereren individuele trainers als training organisatie.
Zie: Training scheduled